Wednesday 16 November 2016

Resepi Nasi Minyak Terengganu Sedap

Tags


Bahan Nasi

(**)1 kg beras siam
(**)4 ulas bawang putih - mayang
(**)2 sudu besar marjerin
(**)2 sudu besar minyak masak
(**)2 cm halia - hiris
(**)125 ml susu cair
(**)1 biji bawang besar - mayang
(**)1 1/4 liter air
(**)1 sudu besar minyak sapi
(**)1 helai daun pandan
(**)garam secukupnya

Bahan Tumis Nasi

(**)3 kuntum bunga lawang
(**)3 biji buah pelaga
(**)2 kuntum bunga cengkih
(**)1 batang kulit kayu manis

Bahan Gulai

(**)1 ekor ayam - potong mengikut selera
(**)3 sudu besar cili giling
(**)3 biji kentang dibelah
(**)125 ml santan pekat
(**)3 sudu besat rempah kari
(**)20 ml air asam jawa
(**)2 sudu besar kerisik
(**)air secukupnya
(**)gula melaka, garam, dan gula secukup rasa

Bahan Tumis Gulai

(**)3 kuntum bunga cengkih
(**)3 kuntum bunga lawang
(**)1 batang kulit kayu manis
(**)3 biji buah pelaga

Bahan Kisar gulai

(**)1 cm lengkuas
(**)1 cm halia
(**)4 ulas bawang merah
(**)3 ulas bawang putih
(**)1 ulas bawang kunyit putih

Cara Memasak Nasi Minyak Terengganu

Masak Nasi

(**)1. cuci bersih beras kemudian toskan. kemudian panaskan minyak bersamaminyak sapi dan marjerin.

(**)2. tumis bahan tumis nasi bersama bawang putih, halia, bawang besar, dan daun pandan hingga wangi.

(**)3. kemudian masukan air dan kacau rata hingga biarkan mendidih. selepas mendidih masukan beras, garam, dan susu.

(**)4. akhir sekali, kacau rata dan biarkan nasi masak

Masak Gulai

(**)1. panaskan minyak dalam kuali kemudian bahan tumis gulai bersama cili giling. masak hingga wangi dan garing.

(**)2. kemudian masukan bahan kisar dan kacau rata. bila sudah garing masukan rempah kari yang dibancuh bersama air dan kacau rata hingga naik minyak.

(**)3. masukan ayam bersama kentang dan air asam jawa. biarkan masak sebentar kemudian masukan santan pekat dan kacau sehingga mendidih.

(**)4. perasakan dengan gula melaka, garam, dan gula secukupnya biarkan hingga kuah pekat dan mendidih. gunakan api sederhana supaya ayam masak sempurna

(**)5. akhir sekali, angkat dan hidangkan bersama nasi minyak dan acar timun mentah..


EmoticonEmoticon