Bahan A
(**)200 gm gula perang
(**)250 gm butter
(**)2 biji telur
(**)220 gm gula pasir
(**)1 tsp vanilla
Bahan B
(**)250 gm tepung red rose
(**)1 sudu kecil serbuk penaik
(**)1 sudu kecil soda bikarbonat
(**)1 sudu kecil garam halus
Bahan C
(**)100 gm chocolate masakan - dicincang kasar
(**)200 gm oatmeal
(**)50 gm walnuts - dibakar
(**)200 gm chocolate chips
(**)100 gm almond nibs - dibakar
Cara Buat Biskut Oat
(**)1. pada bahan A, pukul gula pasir, gula perang dan butter hingga kembang. kemudian masukan vanilla bersama telur satu persatu. selepas tu putar hingga rata.
(**)2. pada bahan B, sediakan bekas atau mangkuk kemudian satukan dengan bahan C dan gaul hingga rata. jika sudah rata campurkan dengan bahan A dan gaul hingga menjadi doh.
(**)3. siapkan loyang pembakar yang sudah digris kemudian sudukan doh tadi ke dalam loyang dan bakar pada oven bersuhu 160'C selama lebih kurang 20 minit.
(**)4. akhir sekali, bila warna dah nampak cantik boleh diangkat dan sejukan terlebih dahulu sebelum disimpan di bekas kedap udara.
Nota:
(**)resepi biskut oat crunchy yang saya share ini mungkin agak manis anda boleh kurangkan gula mengikut citarasa
EmoticonEmoticon