Friday, 20 January 2017

CARA-CARA MEMBUAT SAMBAL BIJI GETAH

Tags


CARA-CARA MEMBUAT SAMBAL BIJI GETAH

#Tahukah anda, biji getah ini boleh dimakan, dibuat sambal.

#Di bawah adalah resepi untuk menyediakan Sambal Biji Getah atau nama lainnya Sambal Rong.

#Bahan-bahan yang diperlukan:

  • []-Cili padi
  • []-Biji getah
  • []-Garam



#Cara Membuatnya:

  • []-Kopek kulit biji getah yang keras untuk mendapatkan isinya yang berwarna putih, lembut dan kenyal. (Senang cerita, ketuk je dengan lesung batu)
  • []-Kemudian, buang kulit arinya. Pekerjaan yang ini memang agak cerewet. Jika nak mudah, jemur dulu isi biji getah ni sehingga kulit arinya kering dan lekang daripada isi.
  • []-Tumbuk cili bersama sedikit garam sehingga lumat. Masukkan biji getah dan tumbuk lagi sehingga biji getah lumat.
  • []-Setelah lumat, tepekkan di dalam kuali leper atau tudung periuk. (Jika mahukan sambal yang garing, tepek nipis-nipis)
  • []-Bakar di atas api yang perlahan hingga sambal masak atau garing.
  • []-Sambal ini boleh dimakan begitu saja atau dimakan bersama ulam-ulaman, pucuk gajus, tenggek burung, ulam raja, atau pegaga. Kalau nak makan dengan ulam, selalunya relaikan dulu sambal ni.

Selamat mencuba guysss


EmoticonEmoticon