CARA-CARA MEMBUAT SAMBAL BIJI GETAH
#Tahukah anda, biji getah ini boleh dimakan, dibuat sambal.
#Di bawah adalah resepi untuk menyediakan Sambal Biji Getah atau nama lainnya Sambal Rong.
#Bahan-bahan yang diperlukan:
- []-Cili padi
- []-Biji getah
- []-Garam
#Cara Membuatnya:
- []-Kopek kulit biji getah yang keras untuk mendapatkan isinya yang berwarna putih, lembut dan kenyal. (Senang cerita, ketuk je dengan lesung batu)
- []-Kemudian, buang kulit arinya. Pekerjaan yang ini memang agak cerewet. Jika nak mudah, jemur dulu isi biji getah ni sehingga kulit arinya kering dan lekang daripada isi.
- []-Tumbuk cili bersama sedikit garam sehingga lumat. Masukkan biji getah dan tumbuk lagi sehingga biji getah lumat.
- []-Setelah lumat, tepekkan di dalam kuali leper atau tudung periuk. (Jika mahukan sambal yang garing, tepek nipis-nipis)
- []-Bakar di atas api yang perlahan hingga sambal masak atau garing.
- []-Sambal ini boleh dimakan begitu saja atau dimakan bersama ulam-ulaman, pucuk gajus, tenggek burung, ulam raja, atau pegaga. Kalau nak makan dengan ulam, selalunya relaikan dulu sambal ni.
Selamat mencuba guysss
EmoticonEmoticon