Rasia Paling Mudah Untuk Membuat Ikan Cencaru Bakar Bercili
#Bahan yang diperlukan :
- []3 ekor ikan cencaru
- []3 helai daun limau purut
- []4 sudu cili kisar
- []6 biji bawang merah *
- []2 ulas bawang putih*
- []2 batang serai, hiris halus*
- []3 biji buah keras*
- []1/2 cm hirisan lengkuas*(* dikisar)
- []2 sudu besar jus asam jawa
- []garam secukup rasa
- []daun pisang
#Cara membuatnya :
- []Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukan cili kisar dan daun limau purut. Masak hingga terbit minyak.
- []Kemudian masukan jus asam jawa, letakan garam secukup rasa dan masakan sambal hingga pekat. Angkat dan ketepikan.
- []Ikan cencaru di cuci bersih dan toskan. Ambil 2 helai daun pisang, sapukan sedikit sambal atasnya kemudian letakan ikan diatasnya, letakan sedikit sambal diatas ikan.
- []Kemudian bakar ikan diatas kuali leper dan tutup atas dengan tudung periuk dan bakar selama 20 minit atau sehingga ikan masak. ( Boleh juga dibakar didalam oven atau bara api, guna pemanggang ajaib lagi senang kan :P )
- []Setelah masak hidangkan dengan perahan limau kasturi.
Selamay mencuba guyss..
EmoticonEmoticon