Wednesday 16 November 2016

Resepi Burger Malaysia Mudah, Lembut dan Paling Sedap

Tags


Bahan-Bahan

(**)200 gm tepung gandum
(**)140 ml susu atau air
(**)2 sudu kecil dry yeast
(**)2 1/2 sudu besar gula halus
(**)1/2 sudu kecil garam
(**)timun
(**)sambal ikan bilis
(**)minyak untuk menggoreng

Cara Membuat Burger Malaysia

(**)1. mula-mula campurkan tepung gandum, susu, gula halus, garam, dan dry yeast ke dalam mangkuk sesuai. uli campuran tadi hingga tidak melekat ditangan  kemudian bulat-bulatkan dan biarkan kembang 2 kali ganda

(**)2. tumbuk doh roti tadi supaya angin keluar kemudian bahagikan kepada 8 bahagian dan buat bentuk bulat.

(**)3. kemudian biarkan naik dua ganda lagi. panaskan minyak dan goreng bulatan tadi hingga berwarna kekuningan atau hingga masak.

(**)4. akhir sekali, belah roti tadi tapi ingat jangan sampai putus kemudian isi dengan timun yang dihiris nipis dan sambal ikan bilis. okay, burger siap untuk dihidangkan.

Note:

(**)sapukan tangan dengan tepung yang banyak sebelum angkat doh untuk dimasukan didalam kuali supaya doh tidak melekat di tangan.


EmoticonEmoticon