Bahan Rempah
(**)2 ulas bawang putih @
(**)4 ulas bawang merah kecil @
(**)1 inci halia @ (tanda @ tumbuk lumat)
Bahan Lain
(**)1 sudu besar serbuk kari daging
(**)minyak masak
(**)3 sudu besar cili blender
(**)bijan - goreng kering
(**)2 sudu besar tomato puri
(**)cuka
(**)kayu manis dan bunga lawang
(**)garam dan gula secukupnya
Cara Membuat Acar Buah
(**)1. mula-mula panaskan minyak kemudian tumis bahan kayu manis, cili blender, dan bunga lawang hingga wangi.
(**)2. masukan tomato puri bersama serbuk kari dan kacau sekejap. selepas tu masukan bahan lain dan kacau hingga rata. kemudian perasakan dengan gula dan garam.
(**)3. akhir sekali, kacau sekejap, angkat dan taburkan dengan bijan. acar buah lebih sedap dihidangkan bersama nasi tomato.
(**)bila sudah cukup rasa masamnya tak perlulah letak cuka.
EmoticonEmoticon