CARA PALING RINGKAS TAPI SEDAP UNTUK BUAT KERABU TAUGE
#Bahan-bahan yang diperlukan :
- [!!]Sebungkus tauge (dalam 50 sen kalau di Malaysia)
- [!!]3 ulas bawang merah (dihiris)
- [!!]7 biji cili padi (dihiris)
- [!!]Seinci belacan (dibakar)
- [!!]Sedikit udang kering (rendam dulu)
- [!!]1 sudu teh lada hitam biji
- [!!]2 sudu makan air perahan lemon/limau
- [!!]1 sudu makan kerisik
- [!!]Garam & gula secukup rasa
#Cara-cara untuk membuatnya :
- [!!]Tauge/pucuk-paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jangan lama sangat, nanti lembik pula.
- [!!]Kemudian, toskan airnya. Ketepikan dulu.
- [!!]Hiris halus bawang merah & cili padi.
- [!!]Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau hendak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
- [!!]Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi ke dalam tauge/pucuk-paku. Gaul rata.
- [!!]Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jangan biarkan kerisik berketul.
- [!!]Akhir sekali, masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.
#Mudah sangat2 kan? Jom cuba guysss..
EmoticonEmoticon