BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)1kg kaki ayam
(*)7 ulas bawang merah | dikisar
(*)3 ulas bawang putih | dikisar
(*)2cm halia | dikisar
(*)1 uncang rempah sup bunjut
(*)1 kiub pati ayam
(*)4 sudu makan serbuk rempah sup
(*)1 batang lobak merah | dihiris
(*)4 biji ubi kentang | dibelah empat
(*)Sedikit daun sup dan daun bawang
(*)Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
(*)1 biji limau nipis
(*)2 liter air
CARA MEMASAKNYA IALAH:
1. (*)Masukkan air ke dalam periuk bersama kaki ayam. Rebus sehingga separuh masak.
2. (*)Kemudian masukkan bahan kisar, sup bunjut, kiub pati ayam,serbuk rempah sup, ubi kentang dan lobak merah.
3. (*)Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa dengan secukupnya. Biarkan sehingga semua bahan mesra dan kaki ayam menjadi empuk.
4. (*)Hidangkan sup kaki ayam bersama hirisan daun bawang, daun sup dan sedikit perahan jus limau nipis.
EmoticonEmoticon