Bahan-Bahannya ialah:
(*)1 peket biskut oreo
(*)50gram mentega/butter
(*)200gram whipping cream
(*)250gram cream cheese
(*)yogurt atau susu segar
(*)sedikit gelatin
Cara Membuatnya ialah:
(*)1. Asingkan biskut oreo dari cream yang terdapat di dalamnya. Lebihan cream ini boleh digunakan dalam kisaran keju nanti.
(*)2. Hancurkan biskut oreo sehingga halus sebagai base kek anda.
(*)3. Cairkan sedikkit mentega dan campurkan bersama biskut oreo. Masukkan ke dalam acuan dan tekan sehingga ke hujung dengan mampat serta rata ke seluruh bahagian.
(*)4. Ketepikan dan simpan di dalam peti.
(*)5. Putarkan whipping cream, cream cheese, yogurt/susu segar sehingga kembang. Tambahkan sedikit esen vanilla sebagai pewangi.
(*)6. Masukkan gelatin yang telah dicairkan dengan air panas ke dalam kisaran. (2 sudu serbuk gelatin larutkan ke dalam suku cawan cawan air panas).
(*)7. Masukkan sedikit crumbs oreo.
(*)8. Fillings anda telah siap dan boleh dituang ke dalam bekas acuan yang telah disejukkan.
(*)9. Hiaskan kek anda mengikut cita rasa dengan lebihan biskut oreo. Boleh diletakkan jem atau buah-buahan sebagai hiasan tambahan.
(*)10. Biarkan di dalam peti selama 3 jam untuk mendapatkan kek yang lebih padat dan berkrim.
Tip Penting:
(*)2 sudu yogurt/suku cawan susu segar ( hanya bahan tambahan, tak perlu banyak ).
EmoticonEmoticon