Sunday 27 March 2016

Resepi Kek Span Jepun Lembut

Tags


Bahan-bahan A ( Penyediaan meringue) :

(*)6 biji putih telur
(*)140 gm gula castor
(*)1 sudu kecil lemon


Cara Membuatnya ialah:

(*)1. Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi hingga berbuih, kemudian baru masukkan gula dan jus lemon.

(*)2. Pukul sehingga jadi meringue, iaitu hingga bertanduk atau kalau diterbalikkan bekas, bahan tidak akan jatuh.


Bahan-bahan B :

(*)250 gm cream cheese
(*)50 gm butter
(*)100 ml susu segar
(*)6 biji kuning telur
(*)1 sudu besar jus lemon
(*)1/2 sudu kecil garam
(*)60 gm tepung kek
(*)20 gm tepung jagung


Cara Membuatnya ialah :

(*)1. Cairkan cream cheese, butter dan susu secara double boiler. Kemudian, Satukan semua bahan dan kacau sebati.

(*)2. Campurkan Bahan A kepada B dan gaul dengan kaedah kaup balik.

(*)3. Bakarkan dalam ketuhar secara steam bath, iaitu masukkan air dalam dulang pembakar dan letakkan acuan kek dalam air. Kalau takut air masuk, balutkan acuan tin dgn kertas aluminium.

(*)4. Bakar 1 jam suhu 160 C.


EmoticonEmoticon