Bahan-bahan A ( Penyediaan meringue) :
(*)6 biji putih telur
(*)140 gm gula castor
(*)1 sudu kecil lemon
Cara Membuatnya ialah:
(*)1. Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi hingga berbuih, kemudian baru masukkan gula dan jus lemon.
(*)2. Pukul sehingga jadi meringue, iaitu hingga bertanduk atau kalau diterbalikkan bekas, bahan tidak akan jatuh.
Bahan-bahan B :
(*)250 gm cream cheese
(*)50 gm butter
(*)100 ml susu segar
(*)6 biji kuning telur
(*)1 sudu besar jus lemon
(*)1/2 sudu kecil garam
(*)60 gm tepung kek
(*)20 gm tepung jagung
Cara Membuatnya ialah :
(*)1. Cairkan cream cheese, butter dan susu secara double boiler. Kemudian, Satukan semua bahan dan kacau sebati.
(*)2. Campurkan Bahan A kepada B dan gaul dengan kaedah kaup balik.
(*)3. Bakarkan dalam ketuhar secara steam bath, iaitu masukkan air dalam dulang pembakar dan letakkan acuan kek dalam air. Kalau takut air masuk, balutkan acuan tin dgn kertas aluminium.
(*)4. Bakar 1 jam suhu 160 C.
EmoticonEmoticon