Bahan-Bahan:
Lapisan Bawah – Kacang Merah
((*)1 tin kacang merah (425 gm – dikisar halus)
((*)225 g tepung beras
((*)50 g tepung kanji
((*)150 g gula
((*)700 ml santan cair + sikit garam
((*)pewarna merah
Lapisan Atas – Santan
((*)1 cawan tepung beras
((*)3 cawan santan pekat + garam sikit
Cara Membuat:
Lapisan Bawah –
((*)1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
((*)2. Masukkan semua bahan kecuali kacang merah dan kacau rata. Tapiskan.
((*)3. Masukkan kacang merah yang dimesin dan kacau rata.
((*)4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.
Lapisan Atas –
((*)1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ini diatas api yang perlahan.
((*)2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dengan garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang merah tadi.
((*)3. Kukus lagi selama 25 minit. Sejukkan betul-betul sebelum dipotong dan hidangkan.
EmoticonEmoticon