Tuesday, 8 November 2016

Resepi Ayam Masak Rampai

Tags


Bahan-Bahan:


(**)1/2 ekor ayam (buangkan kulit dan potong kecil)

(**)5 biji kentang (potong kecil dan gorengkan)

(**)1 batang carrot (potong kecil)

(**)20 tangkai kacang sepat/buncis

(**)1 bij capsicum merah

(**)2 biji tomato (belah 6)

(**)1 labu bawang besar (potong bulat)

(**)3 biji cili merah (hiriskan kasar)

(**)10 biji cili api (hiriskan kasar)

(**)garam

(**)kunyit serbuk

(**)minyak


Bahan Tumis –


(**)3 ulas bawang putih

(**)3 ulas bawang merah

(**)3 cm halia


Cara Memasak:


(**)1. Gaulkan garam dan kunyit pada ayam dan gorengkan sampai masak (gunakan minyak bekas goreng kentang). Jangan goreng terlalu garing.


(**)2. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan masukkan ayam semula. Gaulkan rata.


(**)3. Masukkan sayuran kacang, carrot, cili dan semua bahan lain. Gaulkan rata.


(**)4. Jangan lupa masukkan kentang yang telah digoreng dan kacau rata. Perasakan dengan garam. Angkat dan hidangkan.


EmoticonEmoticon