Resepi Ayam Masak Rampai
Bahan-Bahan:
(**)1/2 ekor ayam (buangkan kulit dan potong kecil)
(**)5 biji kentang (potong kecil dan gorengkan)
(**)1 batang carrot (potong kecil)
(**)20 tangkai kacang sepat/buncis
(**)1 bij capsicum merah
(**)2 biji tomato (belah 6)
(**)1 labu bawang besar (potong bulat)
(**)3 biji cili merah (hiriskan kasar)
(**)10 biji cili api (hiriskan kasar)
(**)garam
(**)kunyit serbuk
(**)minyak
Bahan Tumis –
(**)3 ulas bawang putih
(**)3 ulas bawang merah
(**)3 cm halia
Cara Memasak:
(**)1. Gaulkan garam dan kunyit pada ayam dan gorengkan sampai masak (gunakan minyak bekas goreng kentang). Jangan goreng terlalu garing.
(**)2. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan masukkan ayam semula. Gaulkan rata.
(**)3. Masukkan sayuran kacang, carrot, cili dan semua bahan lain. Gaulkan rata.
(**)4. Jangan lupa masukkan kentang yang telah digoreng dan kacau rata. Perasakan dengan garam. Angkat dan hidangkan.
EmoticonEmoticon