Sunday 13 November 2016

HEBOH CARI PAU CENDAWAN? NAH KAMI KONGSI RESEPI

Tags


Bahan Doh:

(**)250 gram tepung pau
(**)1 sudu teh yis
(**)3/4 sudu teh serbuk penaik
(**)50 gram gula kastor
(**)1/2 sudu teh pelembut roti
(**)120 mililiter air masak
(**)20 gram shortening

Bahan Rekahan Kulit Cendawan:

(**)2 sudu besar tepung beras
(**)2 sudu besar serbuk koko
(**)2 sudu besar air masak

Bahan Inti Pau:

(**)1 cawan isi ayam (direbus dan dicarik-carik)
(**)1 cawan cendawan pilihan: Shiitake, butang dan lain-lain (dicincing)
(**)1 biji bawang besar manis Holland (saiz besar dan didadu)
(**)2 sudu besar butter
(**)2 sudu besar minyak zaitun
(**)2 sudu besar tepung gandum
(**)1 cawan stok ayam
(**)1 cubit garam dan serbuk lada hitam sebagai perasa

Cara:

(**)Untuk sediakan Doh, masukkan kesmua bahan doh yang disediakan tadi kecuali “shortening”. Gaul rata. Setelah itu, baru masukkan shortening dan uli sehingga membentuk satu doh yang lembut. Jika doh lembik, tambah sedikit lagi tepung pau. Namun jangan hingga doh terlalu keras dan liat pula.
(**)Rehatkan doh selama 10 minit untuk biarkan ia mengembang.
(**)Atas api sederhana, panaskan butter dan minyak di dalam kuali untuk menggoreng inti.
(**)Tumiskan bawang sehingga layu dan naik bau, seterusnya campurkan bersama cendawan pilihan anda. Masak sehingga cendawan menjadi layu sedikit.
(**)Taburkan garam dan lada hitam untuk rasa yang lebih enak. Jangan lupa masukkan tepung gandum dan kacau sebati. Curahkan stok ayam dan biarkan kesemuanya mendidih dan memekat. Akhir sekali, masukkan isi ayam yang telah siap direbus dan dicarik.
(**)Bahagikan doh pau kepada 10 bahagian sama rata. Namun, simpan sedikit doh untuk dijadikan tangkai/batang cendawan.
(**)Bulatkan doh yang dibahagikan tadi dan masukkan inti di tengahnya sebelum membulatkannya kembali dengan rata.
(**)Seterusnya, gentel lebihan doh yang sedikit untuk dijadikan tangkai/batang cendawan. Letak ditepi.
(**)Untuk ilusi rekahan realistik seperti cendawam di bahagian atas pau, anda bancuh semua bahan seperti tepung beras, serbuk koko dan air bersama sehingga konsistensinya mencapai seperti coklat hiasan (ganache). Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair okay?
(**)Beruskan bancuhan koko tadi pada bahagian permukaan atas doh dan biar ia rehat sebentar untuk membentuk lapisan kerak coklat di atas doh selama 40 minit.
(**)Kukus semua doh pau menggunakan periuk kukus di atas api besar selama 10 minit.
(**)Alihkan pau dari api untuk biar ia sejuk sebentar sebelum menebuk sedikit lubang kecil pada bahagian bawah pau untuk diselit (lebihan doh) tangkai/batang cendawan yang anda sediakan terlebih dahulu.
(**)Letakkannya semula di atas api dan kukus lagi selama 2 hingga 3 minit.
(**)Siap! Nikmatinya panas-panas. Pasti enak berkrim! Yum!

***Jika anda hendak menampal terus doh tangkai/batang cendawan pada pau sebelum ia dikukus pun boleh juga.


EmoticonEmoticon