Bahan-Bahannya ialah:
(**)12 ekor ikan kembong/selayang
(**)½ cawan tepung sagu
(**)Garam secukup rasa
Bahan Sos –
(**)Cili yang dikisar
(**)Air asam jawa
(**)Gula Melaka
(**)Tepung jagung
(**)Garam, gula, dan cuka
Cara Membuatnya ialah:
(**)1. Bersihkan ikan buang kulit dan ambil isinya sahaja. Masukkan isi ikan tadi dan blend/tumbuk sehingga lumat atau hancur.
(**)2. Kemudian, masukkan isi ikan yang telah hancur itu ke dalam besen dan campurkan garam, gula serta tepung sagu.
(**)3. Uli sehingga semua bahan tersebut sebati. Selepas itu, ambil sedikit adunan tadi gentelkannya secara memanjang.
(**)4. Kemudian, masukkan kedalam periuk yang airnya sedang mendidih. Rebus sehingga masak.Jika keropok timbul, itu menandakan ia telah masak.
(**)5. Selain daripada merebus, keropok juga boleh digoreng terus dengan menggunakan minyak banyak.
(**)6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Hidangkan bersama-sama dengan sos keropok yang telah dibuat khas untuknya.
Cara Membuat Sos –
(**)1. Masukkan air ke dalam periuk dengan api yang perlahan. Selepas itu masukkan cili yang sudah di blend, gula melaka dan air asam jawa.
(**)2. Bila sudah mendidih, masukkan garam, gula dan cuka. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan sos.
EmoticonEmoticon