BahanBahannya ialah:
(**)600 gm daging
(**)2 – 3 inci kunyit hidup – ditumbuk
(**)12 sudu besar serbuk kunyit
(**)2 inci halia – hiris nipis
(**)3 ulas bawang putih – hiris nipis
(**)2 ulas bawang besar
(**)Kacang panjang atau kacang buncis (jika suka)
(**)Lobak merah
(**)Cili merah – hiris nipis
(**)Minyak secukupnya
(**)Garam
Cara Memasaknya ialah:
(**)1. Daging dihiris nipis. Gaul dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya.
(**)2. Masukkan daging, halia, bawang putih dan kunyit hidup yang ditumbuk ke dalam kuali dalam dan masukkan sedikit air sehingga paras daging.
(**)3. Rebus sehingga daging lembut sepenuhnya. Tambah air jika air kering. Bila daging dah lembut biar sehingga air kering dan jangan tambah air lagi.
(**)4. Dah kering airnya, tuang sedikit minyak dalam kuali dan buka api. Goreng daging seketika dengan minyak tu. Masukkan garam jika perlu.
(**)5. Akhir sekali masukkan sayur kacang, lobak merah, bawang besar dan cili potong. Biar sehingga layu dan siap untuk dihidangkan.
EmoticonEmoticon