Thursday 12 May 2016

Resepi Daging Goreng Kunyit

Tags


Bahan­Bahannya ialah:

(**)600 gm daging
(**)2 – 3 inci kunyit hidup – ditumbuk
(**)1­2 sudu besar serbuk kunyit
(**)2 inci halia – hiris nipis
(**)3 ulas bawang putih – hiris nipis
(**)2 ulas bawang besar
(**)Kacang panjang atau kacang buncis (jika suka)
(**)Lobak merah
(**)Cili merah – hiris nipis
(**)Minyak secukupnya
(**)Garam

Cara Memasaknya ialah:

(**)1. Daging dihiris nipis. Gaul dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya.

(**)2. Masukkan daging, halia, bawang putih dan kunyit hidup yang ditumbuk ke dalam kuali dalam dan masukkan sedikit air sehingga paras daging.

(**)3. Rebus sehingga daging lembut sepenuhnya. Tambah air jika air kering. Bila daging dah lembut biar sehingga air kering dan jangan tambah air lagi.

(**)4. Dah kering airnya, tuang sedikit minyak dalam kuali dan buka api. Goreng daging seketika dengan minyak tu. Masukkan garam jika perlu.

(**)5. Akhir sekali masukkan sayur kacang, lobak merah, bawang besar dan cili potong. Biar sehingga layu dan siap untuk dihidangkan.


EmoticonEmoticon