Sunday, 15 May 2016

Resepi Biskut Mazola

Tags


Bahan-Bahan:


(**) 1 cawan minyak mazola

(**) 1 ½ cawan tepung gandum (diayak )

(**) ½ cawan tepung jagung

(**) ¾ cawan gula halus

(**) 1 cawan kacang tumbuk

(**) 1 sudu teh essen vanilla

(**) (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.


Bahan Untuk hiasan


(**) Kuning telur untuk hiasan

(**) Kacang tumbuk kasar secukupnya


Cara-Cara:


(**)1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati

(**)2. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit )

(**)3. Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil.

(**)4. Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.

(**)5. Sapu bahagian atas dengan kuning telur.

(**)6. Taburkan kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya.

(**)7. Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C.

(**)8. Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.


EmoticonEmoticon