Saturday 14 May 2016

Resepi Biskut Kenari

Tags


Bahan :


(base)


(**)10 oz tpg gandum

(**)1.5 oz gula kaster

(**)6 oz butter

(**)badam keping & jem anggur


(topping)


(**)60 gm putih telur = 2 biji putih telur

(**)100 gm gula aising

(**)1 sudu teh tpg jagung


Cara :


(**)1. pukul butter dgn gula hingga kembang / putih...

(**)2. masukkan tepung gandum...

(**)3. canai adunan kedalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch...

(**)4. bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan...

(**)5. keluarkan... bila sejuk sikit sapu dgn jem anggur...

(**)6. kemudian tuangkan bahan topping... tabur pula dgn badam cincang...

(**)7. bakar lagi sekali selama 10 minit...

(**)8. tunggu sejuk baru potong biskut... (biskut mudah pecah bila dipotong semasa panas)



Cara buat topping :


(**)campurkan semua bahan didalam bekas yg bersih dan kering...

(**)pukul dgn pemutar guna 'high speed' hingga adunan menjadi putih seperti krim...


EmoticonEmoticon