Resepi Biskut Kenari
Bahan :
(base)
(**)10 oz tpg gandum
(**)1.5 oz gula kaster
(**)6 oz butter
(**)badam keping & jem anggur
(topping)
(**)60 gm putih telur = 2 biji putih telur
(**)100 gm gula aising
(**)1 sudu teh tpg jagung
Cara :
(**)1. pukul butter dgn gula hingga kembang / putih...
(**)2. masukkan tepung gandum...
(**)3. canai adunan kedalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch...
(**)4. bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan...
(**)5. keluarkan... bila sejuk sikit sapu dgn jem anggur...
(**)6. kemudian tuangkan bahan topping... tabur pula dgn badam cincang...
(**)7. bakar lagi sekali selama 10 minit...
(**)8. tunggu sejuk baru potong biskut... (biskut mudah pecah bila dipotong semasa panas)
Cara buat topping :
(**)campurkan semua bahan didalam bekas yg bersih dan kering...
(**)pukul dgn pemutar guna 'high speed' hingga adunan menjadi putih seperti krim...
EmoticonEmoticon