Saturday, 16 April 2016

Resepi Roti Jala Dan Kari Ayam

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(*)1 kg tepung gandum
(*)1 biji telur
(*)1 sudu teh pewarna kuning


Bahan Kari Ayam ialah:

(*)1 ekor ayam | dipotong kecil
(*)1 liter santan
(*)4 sudu makan serbuk kari
(*)100 gm kentang
(*)Garam secukup rasa
(*)Sedikit air


Bahan Tumisnya ialah:

(*)4 biji bawang merah | dihiris halus
(*)3 ulas bawang putih | dihiris halus
(*)2 cm halia | dihiris halus
(*)30 gm bunga lawang
(*)30 gm bunga cengkih
(*)30 gm kulit kayu manis


Cara Memasaknya ialah:

(*)1. Bancuh tepung gandum, telur bersama sedikit air dan pewarna kuning hingga pekat.

(*)2. Sediakan kuali khas dan kiraikan roti jala mengikut saiz sederhana.

(*)3. Untuk kuah karinya, panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik baunya.

(*)4. Masukkan serbuk kari dan biarkan hingga pecah minyaknya.

(*)5. Tuangkan santan, ayam dan juga kentang. Biarkan hingga mendidih.

(*)6. Perasakan dengan garam, biarkan kuah sedikit pekat dan angkat.

(*)7. Hidangkan bersama roti jala.


EmoticonEmoticon