BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(Popcorn)
(*)½ cawan bertih jagung
(*)1 ½ sudu besar mentega
(*)2 ½ besar minyak masak
(Sos Karamel)
(*)½ cawan gula pasir
(*)2 sudu besar mentega
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Panaskan minyak dalam periuk. Apabila sudah panas, cairkan pula mentega di dalam periuk yang sama.
(*)2. Bolehlah dimasukkan bertih jagung dan kacau rata. Kemudian tutup rapat periuk.
(*)3. Goyangkan periuk untuk pastikan setiap butir bertih jagung masak sepenuhnya.
(*)4. Apabila bertih jagung sudah masak, angkat bertih jagung dan ketepikan.
*Untuk pastikan suhu minyak dan mentega sudah betul-betul sedia untuk memasak bertih jagung anda, letakkan sebutir dahulu di dalam periuk. Jika ia mengembang dengan cantik, barulah dituang semua bertih jagung yang lain.
(Sos Karamel)
(*)1. Masak gula dengan api kecil sehingga cair. Kemudian dikacau rata dengan mentega.
(*)2. Kacau perlahan sehingga sos terbentuk (bertukar warna keperangan).
(*)3. Bolehlah ambil bertih jagung yang usdah siap tadi dan disalur rata dengan sos semasa sos sedang panas.
*Selepas menyalut bertih jagung dengan sos karamel, segera disimpand alam bekas bertutup bagi mengekalkan kerangupannya.
EmoticonEmoticon