BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)2 biji jantung pisang | dikupas dan dicelur lembut
(*)5 biji bawang merah | ditumbuk halus
(*)3 ulas bawang putih | ditumbuk halus
(*)1sm kunyit hidup | ditumbuk halus
(*)50gm ikan bilis | ditumbuk halus
(*)1 batang serai | diketuk
(*)250ml santan
(*)Air secukupnya
(*)Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Sediakan sebuah periuk yang sesuai. Tuangkan air, masukkan bahan yang ditumbuk kasar dan serai yang diketuk.
(*)2. Didihkan sehingga mendidih dan menggelegak. Setelah bahan rencah layu, masukkan jantung pisang yang telah direbus dan tuangkan santan.
(*)3. Gunakan api perlahan, kacau selalu dan reneh sehingga masak sebati.
(*)4. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih.
EmoticonEmoticon