BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)2 biji kobis Napa
(*)1 cawan garam kasar
Bahan Buburnya Ialah:
(*)1/2 cawan tepung beras
(*)1/4 cawan gula
(*)3 cawan air
Bahan pesnya Ialah:
(*)3 sudu makan serbuk cili
(*)1 cwan sos ikan
(*)2 pokok daun bawang
(*)1 labu bawang besar | dikisar
(*)3 ulas bawang putih | dikisar
(*)1sm halia | dikisar
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(Kobis)
(*)1. Bersihkan kobis dan lumurkan dengan garam.
(*)2. Perap sekurang-kurangnya 4-5 jam.
(*)3. Kemudian dibersihkan dan tos sehingga airnya kering.
(Bubur)
(*)1. Campurkan tepung beras dengan air. Didihkan sehingga berbuih.
(*)2. Masukkan gula dan biar ia melarut. Sejukkan.
(Pes)
(*)1. Potong halus daun bawang.
(*)2. Dalam bekas lain, masukkan semua bahan pes.
(*)3. Gaulkan sebati dan campurkan dengan bubur yang dimasak tadi.
(*)4. Perasakan kimchi jika perlu dengan sos ikan atau tambahkan kepedasan dengan serbuk cili.
EmoticonEmoticon