Monday, 18 April 2016

Resepi Kimchi Korea Asli

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)2 biji kobis Napa

(*)1 cawan garam kasar


Bahan Buburnya Ialah:

(*)1/2 cawan tepung beras

(*)1/4 cawan gula

(*)3 cawan air


Bahan pesnya Ialah:

(*)3 sudu makan serbuk cili

(*)1 cwan sos ikan

(*)2 pokok daun bawang

(*)1 labu bawang besar | dikisar

(*)3 ulas bawang putih | dikisar

(*)1sm halia | dikisar


CARA MEMASAKNYA IALAH:

(Kobis)

(*)1. Bersihkan kobis dan lumurkan dengan garam.

(*)2. Perap sekurang-kurangnya 4-5 jam.

(*)3. Kemudian dibersihkan dan tos sehingga airnya kering.


(Bubur)

(*)1. Campurkan tepung beras dengan air. Didihkan sehingga berbuih.

(*)2. Masukkan gula dan biar ia melarut. Sejukkan.


(Pes)

(*)1. Potong halus daun bawang.

(*)2. Dalam bekas lain, masukkan semua bahan pes.

(*)3. Gaulkan sebati dan campurkan dengan bubur yang dimasak tadi.

(*)4. Perasakan kimchi jika perlu dengan sos ikan atau tambahkan kepedasan dengan serbuk cili.


EmoticonEmoticon