BAHAN-BAHAN A
(*)1 cawan serbuk koko | diayak
(*)1 cawan gula pasir
(*)1 cawan susu cair
(*)1 cawan minyak masak
(*)1/2 cawan susu pekat
BAHAN-BAHAN B (DIAYAK BERSAMA)
(*)1 1/2 cawan tepung gandum
(*)1 sudu teh soda bikarbonat
(*)1 sudu teh serbuk penaik
BAHAN-BAHAN C
(*)1 sudu teh esen vanilla
(*)3 biji telur (suhu bilik)
(*)Pembalut aluminium
(*)Sedikit mentega
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Masukkan bahan A ke dalam periuk dan masak hingga sebati menggunakan api kecil. Padamkan api dan sejukkan.
(*)2. Di dalam mangkuk berlainan, pecahkan telur dan pukul hingga kembang. Tuang bahan A yang telah disejukkan tadi bersama esen vanilla. Kacau hingga sebati.
(*)3. Masukkan bahan B dan gaul hingga sebati.
(*)4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega. Hentakkan loyang perlahan-lahan agar adunan menjadi mampat.
(*)5. Tutup permukaan loyang dengan menggunakan pembalut aluminium. Ia bertujuan untuk mengelakkan air daripada masuk ke dalam adunan.
(*)6. Panaskan kukusan dan kukus kek selama selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana.
(*)7. Angkat dan biarkan kek sejuk seketika. Sedia untuk dihidangkan.
EmoticonEmoticon