Bahan-bahannya ialah:
(*)1 kg ayam
(*)1 biji perahan jus lemon
(*)3 sudu serbuk kari daging (Saji gunakan Baba’s)
(*)250ml pati santan
(*)2 cawan air
(*)Garam secukup rasa
(*)Minyak
Bahan-bahan kisar ialah:
(*)15 biji cili merah
(*)15 biji cili kering (direndam dahulu)
(*)10 biji bawang merah
(*)5 ulas bawang putih
(*)2.5 inci kunyit hidup
Cara-caranya ialah:
(*)Perap separuh bahan kisar dengan ayam selama 3 jam. Selepas itu goreng separuh masak.
(*)Panaskan minyak. Kemudian tumis bahan kisar sehingga naik bau dan garing.
(*)Kemudian masukkan serbuk kari dan gaul rata.
(*)Selepas itu, masukkan ayam dan pati santan. Biar sebati seketika. Dan baru masukkan air.
(*)Masak sehingga pekat.
(*)Selepas mendidih, tutup api. Barulah perasakan dengan garam secukup rasa dan jus perahan lemon.
EmoticonEmoticon