Bahan-bahan kisar ialah:
(*)Cili kering (15 tangkai) – rendam dengan air panas
(*)Bawang merah (5 ulas)
(*)Bawang putih (3 ulas)
(*)Halia (1 inci)
(*)Kunyit hidup (1 inci)
(*)Belacan (1 inci)
(*)Lada hitam ( 1 sudu besar)
(*)(Boleh tambah cili padi jika suka pedas)
Bahan-bahan lain ialah:
(*)Ikan pari (1 kilo)
(*)Bawang merah (1 biji) – dihiris
(*)Serai (1 batang) – diketuk
(*)Daun kesum (5 batang)
(*)Bendi (5 batang)
(*)Tomato (1 biji) – dipotong 4
(*)Asam jawa (3 sudu besar)
(*)Air (2 cawan)
(*)Gula & garam
(*)Minyak untuk menumis
Cara-caranya ialah:
(*)Tumis bawang merah yang telah dihiris sehingga layu.
(*)Kemudian masukkan bahan yang telah dikisar. Masak sehingga pecah minyak.
(*)Selepas itu, masukkan air dan asam jawa. Biarkan sehingga mendidih.
(*)Masukkan pula ikan pari, bendi, tomato, serai dan daun kesum.
(*)Masukkan gula dan garam secukup rasa.
(*)Masak sehingga pecah minyak dan mendidih. Pastikan bendi lembut untuk dimakan.
(*)Angkat dan hidang bersama nasi putih, telur masin, sambal belacan dan ulam-ulaman. Hidangan yang cukup sempurna.
EmoticonEmoticon