Bahan-Bahannya ialah :
(*)Siput sedut (ikut banyak mana)
(*)Santan
(*)Bawang merah
(*)Lengkuas
(*)Kunyit
(*)Cili kering (ikut tahap kepedasan)
(*)Asam keping
(*)Daun kesum
Cara Membuatnya ialah :
(*)1.Bersihkan siput tersebut dan potong sikit bahagian belakang/ekor
(*)2.Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit, cili kering degan sedikit santan
(*)3.Campur bahan yg dikisar dengan sebahagian lagi santan kedalam periuk
(*)4.Masak sehingga mendidih
(*)5.Masukkan siput, asam keping, daun kesum, garam dan gula secukup rasa
(*)6.Biarkan mendidih selama 5-10 minit dan tutup api. (Jgn terlalu lama di atas dapur supaya mudah untuk disedut)
(*)7.Sedia dihidangkan.
EmoticonEmoticon