Bahan-Bahannya ialah:
(*)1 cawan beras
(*)Sepotong dada ayam
(*)3 inci halia
(*)6 ulas bawang putih
(*)1 sudu teh serbuk lada sulah
(*)2 sudu teh garam
(*)Sebatang daun bawang
(*)9 gelas air
Cara Membuatnya ialah:
(*)Rebus dada ayam ke dalam 9 gelas air. Kemudian masukkan halia, bawang putih dan serbuk lada sulah. Masak dengan api yang sederhana selama setengah jam.
(*)Setelah ayam masak, matikan api, keluarkan ayam dan siat-siatkan isinya. Saring air rebusan tersebut dengan menggunakan penapis dan asingkan bawang putih dan hirisan halia.
(*)Tuang kembali 5 gelas air rebusan ayam ke dalam peruk. Masukkan beras yang sudah diberishkan. Masak selama 20 minit dengan api yang sederhana bear. Tutup periuk sambil dikacau sesekali sehingga bubur tersebut menjadi kental.
(*)Jika sudah masak, dan ingin dihidangkan, masukkan dada ayam yang telah disiat-siat dan taburkan daun bawang di atas bubur ayam. Enak dimakan ketika bubur ayam masih panas.
1 comments so far
Terima kasih untuk resepi ni..boleh cuba.. jmput singgah ke blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com
EmoticonEmoticon