Friday 26 August 2016

Resepi Kek Marble Sedap

Tags


Bahan-bahan yang diperlukan:

(**)5 biji telur (tetapi 2 biji itu anda buang putih telurnya)

(**)100 gram mentega (dicairkan)

(**)80 gram gula pasir

(**)100 gram tepung gandum

(**)1 sudu the emulsifier

(**)3 sudu makan susu pekat manis

(**)1 sudu teh esen vanilla

(**)1 sudu teh serbuk coklat/koko



Cara Membuatnya:

(**)1. Panaskan oven dengan suhu 160 darjah Celcius.

(**)2. Pukul gula, telur, emulsifier sehingga kembang dan putih.

(**)3. Kemudian tambahkan susu pekat manis.

(**)4. Masukkan tepung gandum dan esen vanilla. Kemudian kacau perlahan-lahan sehingga rata.

(**)5. Cedok keluar 1/3 bahagian adunan dan tambah dengan bancuhan serbuk coklat/koko dan kacau sehingga sebati.

(**)6. Tuang ½ adunan biasa tadi, kemudian masukkan adunan coklat/koko dan tuang baki adunan biasa sehingga habis. Di atasnya tepekkan dengan satu adunan coklat/koko.

(**)7. Kemudian gunakan chopstick atau lidi satay, buat beberapa pusingan (corak) di atas adunan tadi.

(**)8. Setelah itu, bolehlah anda bakar kek dalam oven yang telah dipanaskan itu. Biarkan selama 50 minit atau setelah Kek Marble tersebut masak.

(**)9. Sejukan apabila sudah masak, kemudian bolehlah dihidangkan sebagai minuman petang.


EmoticonEmoticon