Friday 26 August 2016

Resepi Kek Coklat Moist Meleleh

Tags


Bahan A:

(**)1 cawan butter cair / minyak masak

(**)1 cawan susu cair

(**)2 cawan gula perang

(**)1 cawan air panas



Bahan B (kacau rata- gunakan whisk):

(**)1 sudu kecil esen vanilla

(**)2 biji telur gred B



Bahan C (ayakkan):

(**)2 cawan tepung gandum

(**)1 cawan serbuk koko

(**)1 sudu baking powder

(**)1 sudu kecil soda bikarbonat



Coklat Topping:

(**)250 gram coklat masakan

(**)1 sudu besar butter

(**)1 sudu kecil susu cair



Cara-Cara Membuatnya:

(**)Panaskan oven pada suhu 175 celcius selama 10 minit.

(**)Kacau bahan A supaya sebati.

(**)Masukkan bahan B dan kacau rata.

(**)Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.

(**)Lapikkan kertas minyak dalam Loyang 10×10 inci.

(**)Bakar selama 45-50 minit.

(**)Sejukkan kek dan salutkan dengan topping coklat



Cara-Cara Membuat topping:

(**)Panaskan coklat dalam periuk/  bekas secara double boil

(**)Bila coklat telah cair, tutup api dan campurkan butter, kacau sebati.

(**)Masukkan susu cair dan kacau lagi.

(**)Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.


EmoticonEmoticon