Friday 26 August 2016

Resepi Donat Coklat

Tags


Bahan-Bahan Yang Diperlukan:

(**)1400 gm tepung gandum tinggi protein(hard wheat)
(**)600 gm tepung gandung protein sederhana (medium wheat)
(**)30 gm instant yeast
(**)300 gm gula pasir
(**)300 gm margarine
(**)900 ml air sejuk
(**)200 gm telur
(**)60 gm susu tepung
(**)20 gm baking powder
(**)I sudu teh ‘bread imporver’
(**)I sudu teh esen vanilla
(**)25 gm garam halus
(**)Minyak untuk menggoreng secukupnya


Untuk Salutan

(**)400 gm ‘dark cooking chocolate’ (dicairkan dengan menggunakan  teknik ‘double boiling’.
(**)200 gm ‘white cooking chocolate’ (dicairkan dengan menggunakan teknik ‘double boiling’)


Cara Membuat Yummy, Donat Coklat!

(**)Campurkan tepung gandum, ‘instant yeast’, susu tepung, gula pasir, ‘baking powder’, ‘bread improver’, esen vanilla dan garam. Gaul hingga rata
(**)Kemudian masukkan air sejuk, margarine dan putar dengan ‘mixer’ dengan dua kelajuan selama 12 minit atau sehingga adunan sebati dan kembang.
(**)Kemudian gunakan tangan, bulatkan adunan. Biarkan di tempat yang panas sedikit dan tutup selama 30 hingga 60 minit atau sehingga adunan tersebut menjadi kembang dua kali ganda.
(**)Kempiskan adunan tersebut dan terus mengulinya.
(**)Giling adunan dengan ketebalan 1 cm. Cetak dengan cetakan donat. Lakukan hingga adunan tersebut habis.
(**)Biarkan adunan yang sudah dibentuk itu selama 40 minit.
(**)Kemudian, panaskan minyak dan goreng adunan donat sehingga kekuningan dan masak.
(**)Angkat dan sejukkan.
(**)Kemudian siram donat dengan krim coklat tadi.
(**)Berikan motif garis denga n ‘white cooking chocolate’.
(**)Ok, dah siap dah boleh dihidangkan.

Tips:

(**)Kandungan air dalam tepung gandum tersebut adalah berbeza-beza. Jadi, tambahkan air sedikit demi sedikit. Hentikan penambahan air jika adunan menjadi terlalu lembik.


EmoticonEmoticon