Monday, 23 May 2016

Resepi Kuih Getas

Tags


Bahan-bahan ( 16-18 biji )

(**)• 250 gm tepung pulut
(**)• 150gm kelapa parut
(**)• 130 ml air
(**)• secubit garam
(**)• * 3/4 cwn gula
(**)• * 1/2 cwn air
(**)• * sehelai daun pandan

Cara-cara

(**)1. Campurkan semua bahan kecuali yg bertanda *, gaul hingga menjadi doh.
(**)2. Kepal bulat2 dan dileperkan (saya buat bentuk lonjong) ikut suka saiz, ketebalan dan bentuk. Goreng hingga kekuningan
(**)3. Dikuali lain, masak bahan bertanda * hingga pekat, bebuih dan bertali. Masukkan kuih yg telah siap digoreng. Pastikan api kecil. Bila gula mula terbentuk dan melekat matikan api.
(**)4. Sedia utuk dimakan, sesuai utk sarapan dan minum petang.


EmoticonEmoticon