Bahan-bahan:
(**)1 cawan air
(**)2 cawan tepung roti
(**)1/4 sudu kecil instant yeast
(**)1 sudu kecil gula
(**)1 sudu kecil garam
(**)3/4 sudu kecil tawas (alum)
(**)1/2 sudu kecil baking soda
(**)1/2 sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (optional)
(**)1 sudu besar minyak
(**)Minyak utk menggoreng
Cara-cara:
(**)1. Ulikan semua bahan seperti biasa. Uli sehingga lembut adunan doh.
(**)2. Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
(**)3. Ratakan doh dgn tangan, bentukkan doh tadi panjang-panjang dan biar doh rehat selama 10-15 minit lagi.
(**)4. Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil.
(**)5. Ambil lidi dan basahkan. Letak sekeping doh dan tekan di tengah2 dgn lidi sate.
(**)6. Pegang kedua-dua hunjung dan angkat perlahan-lahan dan masukkan ke dalam minyak yang panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.
p/s:
(**)Doh agak lembut, sila gunakan tepung yang banyak semasa menguli.
EmoticonEmoticon