Bahan-Bahannya ialah:
(*)300 gram udang kering
(*)bawah merah (ikut suka) ditumbuk
(*)serbuk cili kering (ikut suka)
(*)air asam jawa (ikut suka)
(*)sedikit minyak untuk menumis
(*)garam, gula (lebihkan) & serbuk perasa (secukup rasa)
(*)Kulit popia
Cara Membuatnya ialah:
(*)1. Rendam sebentar udang kering. Cuci dan toskan. Selepas itu dikisar halus.
(*)2. Tumis bawang sehingga naik bau. Kemudian masukkan udang kering yang telah dikisar. Gaul.
(*)3. Masukkan air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa. Gaul hingga udang agak kering.
(*)4. Bila dah kering, tutup api dan sejukkan sebentar. Kemudian kisar lagi supaya udang tidak berketul-ketul.
(*)5. Cara membungkus popia; Kulit popia dipotong segi 4 dan bungkus macam popia biasa. Atas potong segi empat panjang, isi udang ditengah dan gulung. Kemudian temukan kedua-dua hujungnya dan simpul sekali.
(*)6. Goreng menggunakan minyak yang banyak dengan api yang sederhana. Kalau bungkus cara popia biasa, masa menggoreng, gunakan api yang perlahan.
Tip Penting:
(*)Tutup kulit popia yang belum dibungkus dengan kain untuk elakkan kulit popia jadi keras.
EmoticonEmoticon