Bahan-Bahannya ialah:
(*)Ayam – setengah ekor
(*)Kentang – 4 biji (di potong dua atau empat, tengok saiz)
(*)Bawang besar – 3 biji (Potong gelang)
(*)Bawang putih – 2 ulas (hiris nipis)
(*)Halia – seketul besar (dihiris halus)
(*)Ketumbar – sikit (tumbuk halus)
(*)Cili padi – 10 biji di belah dua (jikut selera)
(*)Cili merah – 2 biji (dihiris halus)
(*)Santan kelapa – 1 kotak
(*)Garam dan perasa
Cara Memasaknya ialah:
(*)1. Goreng ayam dengan api yang sederhana. Bila sudah empuk, ketepikan.
(*)2. Sambil menggoreng ayam, rebus kentang sampai empuk. Kemudian angkat. Ketepikan.
(*)3. Gunakan minyak goreng ayam tadi, masukkan halia, bawang putih dan ketumbar. Bila sedikit layu, masukkan santan.
(*)4. Masukkan garam dan perasa secukupnya.
(*)5. Perlahankan api. Jangan tunggu sehingga pecah minyak. Terus masukkan cili padi, cili merah dan bawang besar.
(*)6. Masukkan kentang yang telah direbus bersama ayam yang telah digoreng tadi.
(*)7. Kacau sedikit lagi biar sebati, kemudian boleh lah diangkat dan dihidangkan.
EmoticonEmoticon