Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah: ( untuk 8 biji )
^^^200g tepung gandum
^^^140ml susu/ air
^^^2 sudu besar butter/margerin
^^^2 1/2 sudu besar gula halus
^^^1/2 sudu kecil garam
^^^2 sudu kecil dry yeast
^^^Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan Inti –
^^^sambal ikan bilis
^^^timun
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:
1. ^^^Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan doh.
2. ^^^Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang dua kali ganda.
3. ^^^Kemudian, tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
4. ^^^Biarkan naik dua kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
5. ^^^Belah dua roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis.
EmoticonEmoticon