Friday 20 January 2017

Cara Yang Paling Mudah Membuat Pisang Goreng Rangup Walaupun Sejuk

Tags


Cara Yang Paling Mudah Membuat Pisang Goreng Rangup Walaupun Sejuk


#Bahan-bahan yang diperlukan :

#Bahan Utama (A

  • []1 Sikat Pisang Abu (dibelah dua)


#Bahan Tepung (B)

  • []1/4 Cawan Tepung Gandum
  • []1/4 Cawan Tepung Pulut
  • []1 cawan Tepung Beras
  • []1 biji Telur
  • []1st Serbuk Kunyit
  • []1st Garam halus
  • []1/2 cawan air


#Cara Penyediaan Resepi Goreng Pisang Rangup

  • []Campurkan kesemua bahan tepung (B). Kacau sehingga tepung tidak berketul.
  • []Panaskan minyak. Agak-agak boleh menenggelamkan pisang sewaktu sedang menggoreng.
  • []Masukkan pisang ke dalam bahan B, apabila minyak sudah masak, gorengkan pisang yang sudah dicelup tepung tadi sehingga berwarna kuning keemasan.
  • []Apabila sudah masak, angkat dan tapiskan minyak.
  • []Sedia untuk dihidangkan.

#P/S : Disebabkan resepi ini sudah tinggi dengan kandungan kolestrol, padankan hidangan ini dengan minuman tanpa susu dan kurang lemak seperti Teh O, Kopi O, Teh hijau dan minuman bersoda rendah gula. Selain pisang, boleh juga digantikan dengan keledek, ubi kayu, sukun dan zucchini.
.
.
Selamat mencuba guysss..


EmoticonEmoticon