Sunday, 6 November 2016

Resepi Rahsia Ikan Goreng Celup Tepung

Tags


Bahan-Bahan

(**)5 - 6 ekor ikan kembong - bersihkan dan toskan
(**)1 biji telur
(**)1 cawan tepung gandum
(**)1 sudu teh serbuk kunyit
(**)1/2 cawan air
(**)garam secukupnya
(**)minyak untuk menggoreng

Cara Memasak

(**)1. siapkan wadah dan masukan semua bahan diatas kecuali ikan dan gaul hingga rata. bila adunan terlalu pekat tambahkan sedikit air.

(**)2. panaskan minyak dalam kuali dan celupkan ikan kembong ke dalam adunan tadi.

(**)3. goreng ikan tadi hingga garing dan berwarna keemasan

(**)4. akhir sekali,  bila sudah masak angkat dan hidangkan ketika masih panas-panas.

Note :

(**)jika anda ingin ikan lebih crunchy boleh tambahkan tepung beras. okay,


EmoticonEmoticon