Monday, 7 November 2016

Resepi Kek Span Vanilla Sukatan Cawan

Tags


Bahan-Bahan

(**)170 gm tepung kek
(**)50 gm minyak jagung
(**)3 - 4 biji telur gred A
(**)1 sudu teh baking powder
(**)1 sudu teh esen vanilla - gunakan yang oil base
(**)180 gm gula halus
(**)70 gm air
(**)15 gm ovellete

Cara Penyediaan

(**)1. satukan baking powder bersama tepung kek kemudian diayak dan masukan semua bahan kedalam mesin putar kecuali minyak jagung.

(**)2. putar campuran bahan tadi dengan perlahan terlebih dahulu agar tepung tidak beterbangan. bila semua bahan sudah nampak bersatu tukar speed lebih laju hingga bahan menjadi gebu.

(**)3. bila bahan tadi sudah gebu tutup mixer dan tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula sampai rata.

(**)4. siapkan loyang bersaiz 8 inci dan lepikan dengan kertas kek kemudian sapukan butter di sekelilingnya dan tuangkan bahan kek tadi.

(**)5. panaskan oven dan bakar kek tadi pada suhu 170"C selama lebih kurang 30 minit atau hingga masak.

(**). akhir sekali, bila kek sudah masak keluarkan dan biarkan sekejap hingga sejuk selama 5 minit. kemudian cepat-cepat keluarkan dari loyang.

(**)bagaimana mudah sahaja kan resepi kek sapan vanilla yang saya kongsikan ini dan sampai jumpa diresepi sedap seterusnya.


EmoticonEmoticon