Bahan-Bahan:
(**)1 1/2 cawan tepung
(**)1/2 cawan gula
(**)4 sudu besar serbuk koko
(**)1 sudu kecil soda penaik
(**)1/2 sudu kecil garam
(**)1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
(**)1/4 sudu kecil serbuk penaik
(**)90ml minyak bunga matahari
(**)1/2 sudu kecil ekstrak vanilla
(**)1 sudu besar cuka
(**)1 cawan air
Cara Membuat:
(**)1. Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda penaik, garam, serbuk kayu manis, serbuk penaik. Kacau sehingga sebati. Asingkan.
(**)2. Dalam bekas yang berlainan, masukkan minyak, ekstrak vanilla, cuka dan air. Kacau sehingga sebati.
(**)3. Campurkan kedua-dua adunan (adunan 1 dan 2) kering dan basah, kacau sehingga lembut.
(**)4. Sapukan mentega sebagai pelincir ke dalam periuk nasi elektrik (Rice Cooker). Tuangkan adunan dan masak untuk 60 minit.
(**)5. Periksa kek dalam masa 45 minit. Cucuk kek dengan lidi untuk memastikan kek telah masak.
(**)6. Setelah kek masak, biarkan kek sejuk untuk 15 minit sebelum dikeluarkan dari periuk.
(**)7. Apabila sejuk, terbalikkan kek ke atas pinggan leper. Taburkan gula ising ke atas kek atau curahkan dengan coklat ganache.
EmoticonEmoticon