Sunday, 6 November 2016

Resepi Chicken Chop Black Pepper Sauce

Tags


Bahan-Bahan

(**)4 - 5 bahagian ayam - dada/peha dan buang tulang
(**)5 inci halia - kisar halus
(**)2 sudu besar saus manis
(**)2 sudu besar saus tiram
(**)3 ulas bawnag putih - kisar halus
(**)1 sudu kecil serbuk lada sulah
(**)garam secukupnya

Bahan Salutan

(**)3 sudu besar tepung gandum
(**)1 biji telur - kacau
(**)100 gm bread crumbs

Cara Membuatnya

(**)1. mula-mula bersihkan ayam dan gaulkan bersama serbuk lada sulah, saus tiram, saus manis, bahan kisar, dan garam. lepas tu masuka dalam tupperware dan perap selama lebih kurang 4 jam dalam peti ais.

(**)2. kemudian bila sudah cukup masa, ambil ayam perap tadi gaul dengan tepunbg gandum. siapkan mangkuk dan pecahkan telur kemudian kacau.

(**)3. ambil ayam yang sudah digaulkan dengan tepung gandum dan celupkan kedalam telur dan salut dengan breads crumbs.

(**)4. panaskan minyak dan goreng ayam menggunakan api sederhana hingga warnaya keemasan.

Black Pepper Sauce

Bahan-Bahan

(**)2 sudu kecil saus manis
(**)1 sudu kecil saus tiram
(**)1/2 cawan susu cair
(**)1 cawan air
(**)1/2 botol sos lada hitam
(**)1 sudu besar planta
(**)1/2 sudu kecil serbuk lada hitam @
(**)1 sudu besar tepung jagung @ ( bancuh dengan sedikit air)
(**)sedikit garam @

Cara-Cara

(**)1. satukan semua bahan kecuali tanda @ kedalam periuk. selepas tu kacau rata dan didihkan diatas api hingga meruap sesekali kacau

(**)2. bila sudah meruap masukan sedikit garam bersama tepung jagung dan serbuk lada hitam.

(**)3. kacau sekejap dan matikan api.

(**)akhirnya, Chicken Chop Black Pepper Sauce siap untuk dihidangkan.


EmoticonEmoticon