Bahan-Bahan
(**)4 - 5 bahagian ayam - dada/peha dan buang tulang
(**)5 inci halia - kisar halus
(**)2 sudu besar saus manis
(**)2 sudu besar saus tiram
(**)3 ulas bawnag putih - kisar halus
(**)1 sudu kecil serbuk lada sulah
(**)garam secukupnya
Bahan Salutan
(**)3 sudu besar tepung gandum
(**)1 biji telur - kacau
(**)100 gm bread crumbs
Cara Membuatnya
(**)1. mula-mula bersihkan ayam dan gaulkan bersama serbuk lada sulah, saus tiram, saus manis, bahan kisar, dan garam. lepas tu masuka dalam tupperware dan perap selama lebih kurang 4 jam dalam peti ais.
(**)2. kemudian bila sudah cukup masa, ambil ayam perap tadi gaul dengan tepunbg gandum. siapkan mangkuk dan pecahkan telur kemudian kacau.
(**)3. ambil ayam yang sudah digaulkan dengan tepung gandum dan celupkan kedalam telur dan salut dengan breads crumbs.
(**)4. panaskan minyak dan goreng ayam menggunakan api sederhana hingga warnaya keemasan.
Black Pepper Sauce
Bahan-Bahan
(**)2 sudu kecil saus manis
(**)1 sudu kecil saus tiram
(**)1/2 cawan susu cair
(**)1 cawan air
(**)1/2 botol sos lada hitam
(**)1 sudu besar planta
(**)1/2 sudu kecil serbuk lada hitam @
(**)1 sudu besar tepung jagung @ ( bancuh dengan sedikit air)
(**)sedikit garam @
Cara-Cara
(**)1. satukan semua bahan kecuali tanda @ kedalam periuk. selepas tu kacau rata dan didihkan diatas api hingga meruap sesekali kacau
(**)2. bila sudah meruap masukan sedikit garam bersama tepung jagung dan serbuk lada hitam.
(**)3. kacau sekejap dan matikan api.
(**)akhirnya, Chicken Chop Black Pepper Sauce siap untuk dihidangkan.
EmoticonEmoticon