Bahan-bahan:
(**)1/2 cawan kelapa parut
(**)1 1/2 cawan beras pulut
(**)1 /2 cawan gula kastor
(**)4 cawan air
(**)2 mangga, dikupas, dibuang biji dan dihiris
(**)1 paket 200ml Santan Kelapa Ayam Brand™
Membakar
(**)Sapukan kelapa parut dengan rata atas dulang pembakar dan letakkan kedalam ketuhar yang dipanaskan ke 190ºC selama 10 minit sehingga keperangan.
Mendidih
(**)Campurkan nasi, gula dan air dalam periuk dan didihkan. Didih selama 15-20 minit, sehingga air diserap oleh nasi. Keluarkan dulang dari ketuhar dan letakkan kelapa parut disebelah. masukkan santan kelapa. Untuk mengekalkan aroma, perlu ingat supaya hanya masukkan santan dipenghujung resipi.
Cara Hidangan
(**)Hidangkan nasi bersama mangga hirisan dan taburkan parutan kelapa yang telah dibakar diatasnya.
EmoticonEmoticon