Bahan-bahan:
(**)2 cawan beras basmati
(**)2 biji tomato-potong dadu
(**)2 cawan air
(**)1/2 cawan susu
(**)3 sudu besar sos tomato
(**)1 helai daun pandan
(**)sedikit garam
Bahan tumis:
(**)2 sudu mentega/ minyak sapi
(**)2cm kulit kayu manis
(**)1 kuntum bunga lawang
(**)1 biji buah pelaga
(**)2 ulas bawang putih-hiris
(**)1/4 bawang besar dihiris
Hiasan:
(**)Bawang goreng
Cara-cara:
(**)1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
(**)2. Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
(**)3. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
(**)4. Masaklah nasi macam biasa.
(**)5. Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng
EmoticonEmoticon