Bahan-bahan:
(**)2 cawan beras
(**)1/4 bawang besar
(**)2 sudu mentega
(**)sehelai daun pandan
(**)2 kiub ayam
(**)madu
(**)kicap pekat
(**)1/2 ekor ayam
(**)1 sup bunjut adabi
(**)sos tiram
(**)1/2 sudu serbuk lada putih
(**)1/2 inci halia
(**)3 ulas bawang putih
[hiasan]
(**)daun bawang
(**)daun sup
(**)bawang goreng
(**)daun salad/timun
Cara-cara:
(**)1. Bersih ayamkan. Potong ikut suka
(**)2. Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
(**)3. Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
(**)4. Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
(**)5. Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
(**)6. Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi
EmoticonEmoticon