Monday, 18 July 2016

RESEPI KEPAK AYAM PANGGANG BEREMPAH

Tags


Bahan-Bahan

(**)12 ketul kepak ayam
(**)7 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
(**)1 inci halia (ditumbuk)
(**)1 1/2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
(**)2 batang serai (dihiris dan ditumbuk)
(**)Sedikit daun ketumbar (ditumbuk)
(**)1/2 sudu makan rempah kurma atau serbuk ketumbar
(**)1 sudu besar kicap pekat
(**)2 sudu besar sos cili
(**)Madu / gula apong / gula melaka secukupnya
(**)Garam secukup rasa
(**)2 sudu besar minyak masak / minyak zaitun

Cara Penyediaan

(**)Bersihkan ayam. Cucuk-cucukkan isinya dengan lidi sate.
(**)Satukan ayam dengan semua bahan di atas kecuali minyak masak. Gaul hingga sebati dan kemudian perapkan selama 1 jam atau lebih.
(**)Kemudian, ratakan ayam dengan minyak masak. Susunkan ayam di dalam dulang pembakar yang dialaskan dengan kertas foil.
(**)Panggang hingga masak. Jangan lupa terbalikkan ayam supaya masak sekata. Boleh juga dibakar atau panggang atas dapur mengikut keselesaan.
(**)Hidangkan bersama sos cili, nasi putih atau nasi ayam.


EmoticonEmoticon