Thursday 14 July 2016

Resepi Bubur Jagung Sagu

Tags


Bahan-Bahan:

(**)2 tongkol jagung manis mentah – dihiris nipis
(**)5 sudu besar gula pasir – tambah lagi bila nak lebih manis
(**)3 sudu besar gula merah
(**)4 sudu besar sagu
(**)1.5 liter air – campur dengan santan pekat
(**)100 ml santan pekat (anda boleh gunakan santan tin, kotak, atau segar)
(**)garam secubit

Cara Membuat:

(**)1. Basuh sagu sekali dan toskan tetapi ingat jangan direndam. Kemudian siapkan periuk dan masukan santan pekat yang telah dicampur dengan air, jagung yang telah dihiris, dan secubit garam.

(**)2. Masak atas api sederhana sahaja dan kacau sehingga mendidih.

(**)3. Selepas itu masukan gula pasir, sagu, & gula merah dan kacau sehingga sagu bertukar menjadi jernih.

(**)4. Akhir sekali, kacau dan biarkan sehingga bubur masak dan siap untuk dihidangkan.


EmoticonEmoticon