Saturday, 21 May 2016

Resepi Kek Lobak

Tags


Bahan-bahan;

(**)1 cwn (100 gms) pecan/walnut - dibakar & dicincang kasar
(**)2 1/2 cwn (340 gms) carrot mentah - diparut halus
(**)2 cwn (280 gms) tepung serbaguna
(**)1 sudu teh baking soda
(**)1 1/2 sudu teh baking powder
(**)1/2 sudu teh garam
(**)1 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
(**)4 biji telur saiz besar
(**)1 1/2 cwn (300 gms) gula halus ( yat guna 1 cawan jek) - sama dgn yatt guna 1 cwn je
(**)1 cwn (240 ml) minyak sayur (yatt guna minyak jagung)
(**)2 sudu teh esen vanilla
(**)1 biji parutan kulit oren sunkist(yatt tambah yang ni) - saya tak letak ni

(**)Note: kalau nk kek lebih lembab, buleh bubuh 1/2 cwn nanas dihancurkan (sejat dulu air dia yer) or applesouce ke dlm adunan, tp kene tambah masa time bakar nnti.

Cara:

(**)Panaskan oven 180 celcius, sediakan loyang & sapu mentega. ketepikan... bakar kacang lebih kurang 8 min pastu sejukkan...then cincang kasar2..ketepikan. kikis kulit carrot & parut halus2...ketepikan. ,dlm mangkuk besar, satukan tepung, serbuk kayu manis, garam, baking soda & baking powder...gaul sebati, ketepikan. amik mixture, pukul telur sampai kembang (dlm 1 min) pastu bubuh gula sikit2...pukul lg sampai pekat & putih (dlm 3-4 min). pastu tambahkan minyak dlm adunan, pukul lg....tambah vanilla pulak...pukul...last sekali bubuh tepung sikit2 n pukul sekejap jek sampai sebati. guna spatula/senduk...masukkan carrot & kacang, gaul skit sume bg rata. siap bubuh dlm tin/loyang pembakar...masuk oven selama 45- 1 jam.


EmoticonEmoticon