Saturday, 21 May 2016

Resepi Kek Karamel Pelangi

Tags


BAHAN GULA HANGUS:

(**)2Sb gula
(**)Tabur gula dlm loyang n msk ats api hgga cair n bertkr perang.ratakn keslrh dasar loyang.ketepikn.

BAHAN KARAMEL

(**)1/2 tin susu cair
(**)70g gula hls
(**)1/2 st vanilla
(**)3biji kuning telur
(**)-kacau telur n vanilla dgn whisk prlhn2.
(**)-masukkn susu n gula kacau lg hgga gula larut tp perlhn sj.
(**)-tapis kedlm loyang gula hangus td.ketepikn.


ADUNAN KEK

(**)70g gula halus
(**)3 biji kuning telur
(**)135ml air
(**)45ml minyk msk
(**)140g gandum-1st baking powder(diayak bersama)
(**)-pukul telur,minyk & air sampai gebu mengembang & bertukr wrn putih.
(**)-masukkn gula & pukul lg hgga naik skali ganda.
(**)-masukkn gndm skt2 & kacau dgn senduk @ spatula shj hgg sebati.ketepikn.

ADUNAN MERINQUE(ADUNAN PUTIH TELUR)

(**)6 biji putih telur(dr 6biji kuning telur diats)
(**)70g gula hls
(**)1 st cream or tar tar

(**)-putar putih telur hgga berbuih & masukkn gula putar lg hgga adunan kental & kaku iaitu jika diterbalikkn mangkuk,adunan x jatuh.
(**)-mskkn separuh kedlm adunn tepung td kacau perlhn ngn senduk & mskkn separuh lg & kacau hgga btl2 sebati.perlhn2 shj.
(**)-bahagikn adunan 3 bahagian,warnakn dgn 3 wrn.
(**)-tuangkn 1 senduk utk 1 wrn & selang seli dgn wrn berlainan keatas loyang karamel td.(adunan akn terapung)
(**)-bakar dgn kaedah steam bath(masukkn loyang kek kedlm loyang yg lbh bsr yg berisi air panas)
(**)-ltk dlm oven pd rak plg bwh.
(**)-bkr suhu160c dgn api bwh shj 1 jm @ hgg msk
(**)45 min pertama guna api bawah, 15 min setrusnya gna api atas bwh (brgantung pd oven masing2).biarkn kek benar2 sejuk baru di terbalikkn loyang kek.


EmoticonEmoticon