Friday 20 May 2016

Resepi Kek Batik Coklat

Tags


Bahan-Bahannya

(**)200 gm digestive biscuits atau biskut marie
(**)100 gm butter
(**)250-300 gm milk chocolate
(**)200 gm / 1/2 tin susu pekat manis
(**)80 gm kacang pistachio (boleh guna kacang lain juga)
(**)80 gm badam yg dibakar
(**)80 gm walnut yang dibakar

Cara-caranya

(**)1. Cairkan coklat, butter dan susu pekat manis secara kaedah double boiling. Kacau semua hingga cair dan sebati.
(**)2. Dalam mangkuk lain, patah-patahkan digestive biscuits dan campurkan dengan kacang-kacang tadi.
(**)3. Bila campuran coklat-butter-susu dah siap, tuangkan ke dalam mangkuk yang mengandungi biskut dan kacang.
(**)4. Kacau sebati dan masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai. Kami gunakan loyang kertas detachable supaya mudah keluarkan kek bila dah keras.
(**)5. Sejukkan kek batik coklat dalam peti sejuk selama beberapa jam sehingga keras dan mudah di potong


EmoticonEmoticon