Friday 20 May 2016

Resepi Kek Black Forest

Tags


Bahan A

(**)250 gm Chocolate sponge Mix
(**)250 gm Telur
(**)62 gm Air

Bahan B

(**)62 gm Minyak Jagung

(**)Pukul A dengan kelajuan tinggi selama 6 minit sampai naik lembut,masukkan bahan B dan gaul sebati. Tuang dalam acuan bulat 9". Bakar dengan 180 C selama 40 - 45 minit.


Bahan inti:

Bahan A

(**)1 tin Dark Pitted Cerry
(**)300 gm Krim putar Non Dairy

Bahan B: Chocolate Cream

(**)50 gm Coklat masakan
(**)40 gm susu segar
(**)(Masak dengan menggunakan double boiler)

Cara-cara:

(**)Biar Sponge kek sejuk dan potong kepada 3 lapis.

(**)Sapu coklat cair di lapisan pertama diikuti krim putar diatas kek dan susun dark pitted cerry,kemudian tutup dengan krim putar sekali lagi.

(**)Tutup dengan satu lapisan kek dan ulangi langkah 2.

(**)Selepas tutup dengan lapisan ketiga,sapu krim putar di seluruh kek.

(**)Hias coklat rice atau coklat masakan nipis ditepi kek dan pipe krim putar rossete bulat di atas kek. Letak coklat masakan yang di potong nipis di tengah kek. Akhir sekali susun buah ceri di atas krim putar rosset.


EmoticonEmoticon