Wednesday 18 May 2016

Resepi Biskut Tiramisu

Tags


Bahan-bahan ( 3-4 orang )

(**)16 keping biskut marie
(**)20g gula halus
(**)100ml air suam
(**)4 sudu kecil Instant coffee
(**)3 biji(L size) telur kuning
(**)25g halus
(**)150g mascarpone cheese
(**)3 biji(L size) telur putih- sejukkan dalam peti ais
(**)25g gula halus
(**)serbuk koko secukupnya

Cara-cara

(**)1. Asingkan telur putih dan kuning. Masukkan telur putih ke dalam peti ais. Kemudian sediakan sirap dan seterusnya.

(**)2. Sirap: Campurkan gula dan instant coffee ke dalam air suam, kacau dan ketepikan

(**)3. Tiramisu: Masukkan telur kuning dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sampai putih. Kemudian letakkan mangkuk ke dalam bekas yang ada air panas(60C-70C). Pukul lagi sehingga kembang. Buangkan air panas. Masukkan 1/2 mascarpone. Kacau. Masukkan pula yg selebihnya. kacau lagi.

(**)4. Keluarkan telur putih dari peti ais. Pukul sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula. Pukul sehingga kembang atau bila ditelangkupkan telur putih tak jatuh. Masukkan 1/2 telur putih ni ke dalam mangkuk mascarpone dan kacau. Masukkan pula yang selebihnya. kacau lagi.

(**)5. Letakkan biskut ke dalam bekas. Tuangkan sirap.

(**)6. Ambik biskut bersirap. Susunkan ke dalam bekas segiempat(ex. tupperware). Kemudian masukkan adunan mascarpone.. biar ketinggian 1cm. Ulang pula dengan lapisan biskut dan seterusnya mascarpone.

(**)7. Simpan dalam peti ais selama 1-2 jam sebelum dimakan.

(**)8. Sebelum makan, ayakkan serbuk koko ke atasnya.


EmoticonEmoticon