BAHAN-BAHAN:
(*)100gm kangkung | dipotong setebal 2cm
(*)100gm tauge | dibersihkan
(*)50gm kacang panjang 1 biji kelapa parut putih
(*)50gm ikan bilis
(*)6 biji cili kering
(*)15 biji cili padi
(*)4 biji bawang putih | dikisar halus
(*)2 biji bawang besar
(*)15gm belacan
(*)4 helai daun cekur
(*)Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
(*)1. Didihkan air dan celur kangkung bersama tauge dan kacang panjang dan cekur. Kemudian tapis lebihan airnya dan asingkan seketika.
(*)2. Sementara itu, tumbuk bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih, cili padi dan belacan. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tersebut.
(*)3. Masukkan pula kelapa parut dan gaulkan sehingga ia menjadi sebati dan agak kekuningan.
(*)4.Tambahkan garam secukup rasa. Gaulkan dengan sayursayuran yang telah dicelur terlebih dahulu sebelum dihidangkan.
EmoticonEmoticon