Monday, 18 April 2016

Resepi Urap Kangkung Dan Tauge

Tags


BAHAN-BAHAN: 

(*)100gm kangkung | dipotong setebal 2cm 
(*)100gm  tauge | dibersihkan 
(*)50gm kacang panjang 1 biji kelapa parut putih 
(*)50gm ikan bilis 
(*)6 biji cili kering 
(*)15 biji cili padi 
(*)4 biji bawang putih | dikisar halus 
(*)2 biji bawang besar 
(*)15gm belacan 
(*)4 helai daun cekur 
(*)Garam secukup rasa
 
CARA MEMASAK: 

(*)1. Didihkan air dan celur kangkung bersama tauge dan kacang panjang dan cekur. Kemudian tapis lebihan airnya dan asingkan seketika. 

(*)2. Sementara itu, tumbuk bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih, cili padi dan belacan. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tersebut. 

(*)3. Masukkan pula kelapa parut dan gaulkan sehingga ia menjadi sebati dan agak kekuningan. 

(*)4.Tambahkan garam secukup rasa. Gaulkan dengan sayursayuran yang telah dicelur terlebih dahulu sebelum dihidangkan.


EmoticonEmoticon